Select Page

V torek, 12. novembra, smo obiskali kmetijo Hecl. Z avtobusom smo se okoli devete ure zjutraj tja odpravili vsi trije peti razredi. Ob prihodu sta nas prijazno sprejela gospod Peter Hecl in njegov sodelavec Jan, ki sta nas povabila v šotor, kjer so nas že čakali keksi in topel čaj. Gospod Peter nam je med pogovorom predstavil njihovo delo na kmetiji – izvedeli smo, kako skrbijo za krave, koliko jih imajo in zakaj nimajo pašnikov.

Po uvodnem delu v šotoru smo se odpravili na ogled hleva. Tam smo videli črno-bele krave. Najbolj navdušujoče je bilo, da smo jih lahko pobožali. Ko smo iz hleva prišli na drugo stran, smo opazili manjšo ogrado, kjer je ležala krava, ki je nedavno skotila dvojčka. Njena noga je bila pobarvana modro – gospod Peter nam je razložil, da je to zaradi mazila, ki so ga nanesli na odrgnine.

Sledil je ogled traktorja, na katerega smo se lahko povzpeli in se za trenutek počutili, kot da ga vozimo. Nato smo se skozi hlev vrnili nazaj na začetno točko, kjer nam je gospod Peter odprl vrata prostora z veliko cevmi. Pokazal nam je cisterno za mleko in hladilnik, skozi steklena vrata pa smo lahko pokukali tudi v prostor, kjer pripravljajo jogurte.

Za konec smo se vrnili v šotor, kjer smo poskusili domače jogurte in sir, ki jih pridelujejo na kmetiji. Vse je bilo zelo okusno in sveže. V imenu vseh treh razredov smo se gospodu Petru zahvalili za čudovito predstavitev, nato pa se z avtobusom odpravili nazaj v šolo.

Obisk kmetije Hecl nam je ostal v lepem spominu, saj smo spoznali, kako nastajajo živila, ki jih uporabljamo vsak dan. Ogled hleva, srečanje s kravami in možnost, da poskusimo domače mlečne izdelke, so nam omogočili vpogled v vsakdanjik kmetije in pomen trdega dela.

ZAPISALI:

Učenka:  Arina Granda, 5. c

Učiteljica: Martina Podgrajšek

Dostopnost