Select Page

V četrtek, 21. 3. 2024, smo v okviru dejavnosti RAP-a Mladina in gore izpeljali okroglo mizo z naslovom POZITIVNI VPLIVI GORA NA OTROKE.

Sodelovalo je 22 mladih planincev in trije gostje Planinskega društva Fram, in sicer Jože Bobovnik, podpredsednik Planinske zveze Slovenije, dolgoletni predsednik Planinskega društva Fram, član upravnega odbora Planinskega društva Fram, vodnik Planinske zveze Slovenije in inštruktor planinske vzgoje,  Marija Petek Verdev, članica Planinskega društva Fram, ki s svojimi častitljivi leti zelo zelo rada skupaj z nami zahaja v naše lepe slovenske gore, ter Dragica Jus, vodnica Planinske zveze Slovenije, članica upravnega odbora Planinskega društva Fram in dolgoletna blagajničarka v društvu. Udeležencem okrogle mize so učenci zastavili kratka vprašanja, na primer o njihovih motivacijah za pohodništvo, pripravah in morebitnih ritualih pred turo in o tem, kako pohodništvo po njihovem mnenju vpliva na njihovo zdravje in splošno dobro psihofizično počutje. Spregovorili so tudi o bolj osebnih temah, kot so denimo zanimive zgodbe in doživljaji s planinskih izletov, spomini in o njihovi nasveti mladim planincem.

Udeleženci okrogle mize poudarjajo, da je nujno, da šolski otroci v gorah preživijo kakovosten prosti čas, saj ima pohodništvo koristi tako za fizično kot psihično zdravje. Poudarili so, da ni nikoli prepozno za začetek pohodništva, ne glede na to, ali so se za pohod odločili s starši, prijatelji ali v okviru šole. Okroglo mizo smo zaključili z željo mladih planincev, da bi bilo takih srečanj še več, saj si želijo videti avdiovizualno gradivo udeležencev z njihovih izletov in slišati več zgodb in modrosti pozitivnih ljudi, ki želijo svoje znanje prenašati na mlajše generacije. Obljubili smo si, da se srečamo v mesecu aprilu in na prvem planinskem izletu, načrtovanem po Programu izletov, pohodov in prireditev Planinskega društva Fram.

Vsem želimo varen korak na poti do cilja.

Mentorica MIG:

Martina Podgrajšek

Dostopnost