Select Page

Vtisi iz mobilnosti na Portugalsko se še niso čisto polegli in že smo se odpravili v Estonijo. Tokratno ekipo treh nadobudnih učencev Neja, Sofije in Klare smo odpeljali na severovzhod Evrope, v državo ob Baltskem morju.

 

Gostiteljska šola Pärnu Kuninga Tänava Põhikool se nahaja v večjem mestu Pärnu na severozahodnem delu države, približno 130 km od glavnega mesta Tallinn.

 

Mobilnost se je izvedla od 30. 5. – 3.6. 2022, udeležili pa so se je tudi druge partnerske šole iz projekta: Grčije, Portugalske ter iz Španije.

Na začetku so nas skupaj z estonskimi učitelji prijazno sprejeli direktorica šole Mrs Urve Krause, ravnateljica Liina Omblus ter koordinatorica estonskega projekta Erasmus+ »Naše kulture – naši zakladi« Liis Raal – Virks. Vsi so ves čas mobilnosti skrbeli, da smo se prijetno počutili in je vse gladko teklo. Na splošno je bila celotna mobilnost zelo dobro organizirana, naši gostitelji pa so se izkazali kot izjemno gostoljubni in topli ljudje.

Sama zgradba šole daje kljub zgodovinskemu izgledu vtis modernosti, udobja in topline. Učenci so umirjeno razigrani in ves čas nasmejani. Prvi dan naše mobilnosti so na šoli potekali pomembni izpiti za učence zaključnih razredov, podobni našim nacionalnim preverjanjem znanja.

Kljub temu so za nas pripravili bogat kulturni program. Učenci 4. razredov so zapeli pesmi v naših jezikih in vsi člani slovenskega tima smo bili ganjeni, ko smo jih slišali peti pesem Abraham ‘ma sedem sinov.

Takoj po kulturnem programu so učenci imeli priložnost, da so se med seboj družili. Klara, Sofija in Nej so pogumno zakorakali med preostale otroke in hitro navezali stike.

Kasneje smo imeli priložnost naučiti se nekaj izrazov v estonskem jeziku (pozdravi, predstavljanje, števila do 5…) ter zaplesati njihov ljudski ples. Estonske učiteljice so ves čas imele oblečene njihove nacionalne kostume, katere ženske sicer oblačijo ob večjih prireditvah in praznikih. Z ubranimi glasovi so zapele lepo estonsko pesem.

Skozi ves teden smo udeleženci mobilnosti imeli priložnost spoznavati lokalne instrumente in si ogledati glasbene dogodke in se tako seznanili s glasbeno kulturo Estonije. Nej se je pogumno spoprijel z estonsko harmoniko, ki je drugačna tako od klavirske harmonike, kot tudi od frajtonarce. Po uvodnih navodilih v estonščini in angleščini je bil Nej sposoben zaigrati enostavno pesem na harmoniki, medtem ko smo ostali udeleženci peli estonsko pesem. Nekatere instrumente sta preizkušali tudi deklici. Med mobilnostjo smo se preizkusili tudi v različnih plesih.

                          

Imeli smo priložnost naslikati skupinsko sliko. Delali smo v skupini po tri, tukaj pa je naš končni izdelek.

 

Spoznavali pa smo tudi naravo te lepe države. Po obisku naravoslovnega muzeja v mestu Pernova, kjer smo videli njihove različne živali, smo si ogledali še nacionalni park the Tolkuse bog, kjer smo imeli priložnost, da spoznavamo biotsko raznovrstnost rastlin.

 

 

 

Med obiskom mesta Tärtu smo si ogledali Estonski nacionalni muzej, kjer so nas seznanili z njihovo zgodovino, imeli pa smo priložnost videti tudi značilno arhitekturo tega mesta.

V tehnološkem muzeju AHHAA centru smo se lahko igrali z različno tehnologijo. Kako močni smo, pa presodite sami…

V petek je sledil obisk glavnega mesta Tallinn. Odšli smo v muzej lutk, kjer smo nekatere lahko tudi preizkusili. Še posebej zanimiva je bila najvišja lutka, visoka kar 7 metrov, katero so uporabili  v igri Guliverjeva potovanja. Ogledali smo si delčke lutkovnih predstav, ki so razveseljevale otroke v preteklosti.

Kustosinja muzeja je zelo pohvalila naš ljubljanski muzej lutk, ki si ga lahko ogledamo na Ljubljanskem gradu in iskreno povedano smo bili tega zelo veseli. Partnerske šole so si lahko ta muzej ogledale tekom mobilnosti v Slovenijo.

Tallinn je izredno lepo srednjeveško mesto, ki ima dobro ohranjeno obzidje s kar sedmimi stolpi. Na sploh ima lepo in zanimivo arhitekturo in bi vsakomur priporočili, da si ga ogleda, če le ima priložnost.

Žal je pa čas prehitro minil, kakor vedno, ko se nam dogaja kaj lepega. Otroci so se zvečer med seboj poslovili, nekateri tudi s solzicami v očeh. Spletla so se lepa prijateljstva, ki se bodo nadaljevala preko najrazličnejših družbenih omrežij.

Domov smo se vrnili z zavestjo, da je Estonija prelepa dežela, njeni prebivalci pa prijazni in topli ljudje. Presenetilo pa nas je dejstvo, da je kar nekaj Estoncev že obiskalo našo Slovenijo in imelo lepe spomine na njo. Kako lepa je naša država, so se zavedali tudi naši trije učenci, ki so si tekom mobilnosti večkrat na glas zapeli pesem »Slovenija, od kod lepote tvoje,« katero so se pri pouku učili nekaj dni pred odhodom.

Povezava do kratkega video posnetka o mobilnosti v Estoniji.

Dostopnost