Select Page

Končno so se odprle šole za prvo triado in tega smo bili vsi zelo veseli. Lepo je bilo spet slišati vesel živžav na naših hodnikih in videti zvedave očke naših otrok.

Že kar takoj prvi teden po karanteni smo vse razredne učiteljice 1. triade naše učence popeljale v preteklost bližnjega Maribora. Zanimalo nas je predvsem leto 1532, ki je v življenju takratnih Mariborčanov povzročilo veliko strahu. Tistega leta jih namreč napadli Turki.

Učenci so ob ogledovanju slik mesta iz 16. stoletja ter fotografij današnjih ostankov obzidja raziskovali, kakšno je bilo življenje v Mariboru takrat. Ugotovili so, da je bilo obzidje zelo visoko, saj je v višino merilo od sedem do osem metrov. Namenjeno je bilo zaščiti mesta pred sovražniki.

Učenci so zastavljali veliko vprašanj in na nekatera niti nismo mogli poznati vseh odgovorov. Zakaj so nas napadali Turki? Zakaj je bilo obzidje tako visoko? Zakaj so bili stolpi? Zakaj so zaščitili most na drugi strani Drave? Zakaj… zakaj… zakaj?

Prisluhnili so legendi o pogumnem čevljarčku, ki je mesto rešil pred turškimi vpadi in pustili domišljiji prosto pot.

Odločili smo se, da je legenda tako zanimiva, da bomo pripravili svojo elektronsko knjigo o njej in jo predstavili našim partnerjem iz projekta Erasmus+.

Prvošolčki so najprej po svoje obnovili legendo, vsi učenci 1. triade pa so jo nato ilustrirali. Učenci 2. a so pod mentorstvom učiteljice Kristine Milec na hodniku pripravili razstavo risbic, ki so jih ustvarili v njihovem razredu.

Preizkusili smo se tudi v angleščini. Nekateri učenci so skušali pravljico prevesti. Na koncu smo naše pero prepustili učiteljici Mojci Moškon Mešl, ki je lektorirala naše napake.

Iskrena zahvala gre vsem sodelujočim učencem, še posebej pa Jakobu Svenšku, ki mu lahko prisluhnete ob prebiranju legende.

 

 

Našo elektronsko knjigo si lahko ogledate TUKAJ.

Book titled 'ČevljarčekThe shoemaker'

 

Dostopnost