Select Page

Nekateri učenci 4. in 5. razreda, ki sodelujejo v projektu Erasmus+,  so se udeležili aktivnosti skrivnostni klic. Za nas je to bilo nekaj novega. Ko smo se povezali na video povezavo Jitsi Meet, nismo vedeli, kdo bo na drugi strani ekrana. Do ugotovitve smo morali priti z vprašanji.

Poseben izziv nam je predstavljalo dejstvo, da so naše šole zaprte in da se bodo naši učenci morali povezati od doma. Po daljšem razmisleku o organizaciji in po pripravah na klic, smo prišli do ideje, da se sodelujoči iz OŠ Rače med samim izvajanjem aktivnosti na Jitsi Meet povežemo med seboj še v klepetu v MS Teamsih.

 

 

Zelo težko je prišel dan za prvi klic. Učenci so strpno počakali na vzpostavitev povezave in ko so bili na vrsti, so našim partnerjem v angleščini suvereno zastavljali vprašanja o njihovi državi. Nanje so lahko partnerji odgovarjali le z da ali ne.

Se vam zdi težko? Pravzaprav niti ni bilo! V obeh klicih so tako partnerji kot tudi naši učenci zelo hitro ugotovili, kdo koga kliče. Naši skrivnostni prijatelji so bili v prvem klicu učenci iz šole »EBI Francisco Ferreira Drummond« iz Portugalske in v drugem iz šole »4o Dimotiko Sholio Edessas« iz Grčije.

Da smo predstavili tudi nekaj naše kulture in jezik, je učenec Luka iz 3. b deklamiral pesem Tomaža Habeta »Domovina je tam«. Leila, prav tako učenka 3.b, pa nam je zapela pesem Čukov Cel svet imaš na dlani.

Učenci iz Portugalske so nam najprej zaplesali, zatem pa še z žlicami zaigrali poseben portugalski ritem. Grški učenci so nam zaplesali delček njihovih folklornih plesov, zatem pa smo drug drugega naučili tri besede – dobro jutro, lahko noč in hvala v svojem jeziku. Skrivnostni klic je vsem doprinesel nove izkušnje – pogovarjali smo se v tujem jeziku, vzpostavili prvi stik med seboj, predstavljali svojo državo, izvedeli nekaj novega o partnerskih državah in predvsem v tem uživali.

Dostopnost