Select Page

V prvem oktobrskem tednu smo se odpravili na novo mobilnost, že tretjo v letu 2022. Eva, Sara, Jan in Bor so v družbi štirih učiteljev preživeli zanimiv teden v Španiji, kjer so se spoznavali kulturo iz Galicije.

Tako so obiskali šolo v mestu Ferrol in se prvi dan igrali različne igre s španskimi učenci. Prisluhnili so koncertu galicijske glasbe in si ogledali ulično umetnost, katera je vse navdušila. V Ferrolu namreč večkrat organizirajo festival Meninas de Canido. Umetniki tako na fasade hiš ali blokov naslikajo umetnino ter tako polepšajo izgled celotnega mesta.

 V torek smo se odpravili v mesto Santiago de Compostela. Ogledali smo si to čudovito mesto in občudovali njegovo arhitekturo. Veliko časa smo namenili ogledu katedrale. Občutek je bil poseben, saj so naj odpeljali na njeno streho in smo imeli čudovit razgled nad pokrajino. 

   

V tej katedrali je pokopan apostol Jakob in imeli smo priložnost videti njegov krsto.

Santiago de Compostela je cilj svetovno znane romarske poti »Camino« – slednje pomeni pot in do Santiaga jih vodi več. Najbolj priljubljena je pot, ki se začne v Franciji, traja približno mesec dni in je dolga 800 kilometrov.

Sledil je nov dan in doživeli smo nove dogodivščine. Z ladjo so nas odpeljali do gradu San Felipe, ki je najpomembnejša vojaška zgradba v Ferrolu. Skupaj s sosednjima gradovoma La Palma in San Martiño je tvoril ognjeni trikotnik, ki si ga nobena sovražna sila ni upala napasti. Vsi skupaj smo bili presenečeni nad njegovo zasnovo, pa tudi nad lepimi razgledi na morje. Po vrnitvi v šolo smo imeli priložnost razvijati svojo umetniško žilico. Vsak od nas je izdelal svoje meninas – obeske.

Četrtek je bil namenjen ogledu vojaškega arzenala, ki je pomemben za to mesto, saj zaposluje več kot 1000 ljudi. Videli smo tudi ladjedelnico. Posebej zanimiv je bil ogled ladjedelniškega muzeja, kjer so nam prikazali razbitine fregate Magdalene.

 

Popoldne smo se odpravili v center za usposabljanje učiteljev. Učenci so sestavljali robotke, učitelji pa smo poslušali predavanje o šolskem sistemu v Španiji.

Učenci se začnejo šolati s šestimi leti in obiskujejo osnovno šolo do njihovega dvanajstega leta. Zatem sledi šolanje na nižji srednji šoli, ko pa dopolnijo šestnajst let, pa se odpravijo na višjo srednjo šolo. Slednjo zaključijo, ko so stari osemnajst let. Po želji se kasneje seveda lahko vpišejo na univerzo ali pa se zaposlijo.

V osnovni šoli je v razredu lahko največ 25 otrok. Šola se začne vsak dan ob 9.00 in zaključi ob 14.00 – ne glede na starost otrok. Vsaka šola organizira enkrat tedensko dodatne šolske aktivnosti, ki trajajo od 15.30 – 17.30.

Ob vsem tem moramo omeniti tudi kulinariko. Hrana je bila dobra, predvsem pa je je bilo obilo. Za ta del Španije je namreč značilno, da ima vsako kosilo predjed in dve glavni jedi. Za Špance je kosilo najbolj pomemben dnevni obrok, zato imajo zanj dnevno dve urni odmor. Četudi šola lahko ponudi kosila, je v navadi, da otroci ta obrok pojedo doma skupaj s svojo družino. Veliko šol nima na voljo svoje kuhinje, zato se poslužujejo zunanjega cateringa.

Naši prijatelji so se v petek poslovili od nas s koncertom. Lokalni ansambel nam je na dude, njihov nacionalni inštrument, zaigral nekaj galicijskih pesmi. Učenci so se po svoji želji pridružili plesu in kmalu ni bilo nikogar več, ki bi stal ob strani in le poslušal. To je bila zanimiva izkušnja, predvsem drugačna od našega načina poslušanja koncertov.

Vsi učenci, ki so se udeležili mobilnosti v Španijo, so bili zelo vljudni in so se lepo obnašali. Na preostale člane mobilnosti so pustili zelo dober vtis. Spletla so se nova poznanstva, ki bodo v spominu ostala za vse življenje.

TUKAJ si lahko ogledate video o mobilnosti v Španijo. 

Dostopnost