Select Page

V soboto, 22. maja 2021, smo z učenci 9. a in 9. b razreda v okviru RAP-a – Raziskujem zgodovino, obiskali Vojaški muzej Slovenske vojske v mariborski Kadetnici. Ob tej priložnosti je zbrane pozdravil načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske brigadir Ernest Anželj, ki je v kratkem nagovoru izpostavil pomen pekrskih dogodkov leta 1991. V nadaljevanju je potekal voden ogled razstav s pedagoško dejavnostjo:

– Slovenci v prvi svetovni vojni in bojih za slovensko severno mejo 1914-1920, 

– zgodovina mariborske Kadetnice,

– osamosvajanje Republike Slovenije leta 1991.

Kustosi so posebej predstavili novo postavljeno razstavo Vojna za Slovenijo 1991 ter zbirko pehotne in artilerijske oborožitve. Učenci so pokazali veliko zanimanja in navdušenje nad preteklo zgodovino, še zlasti nad zbirkami in opisom pekrskih dogodkov, ki so jih predstavili takratni inštruktorji v 710. UC učenem centru v Pekrah. Ker je bilo vprašanj preveč, časa pa premalo, smo se v muzeju že dogovorili za ponovni obisk. Kot kaže Vojaški muzej Slovenske vojske, postaja vse bolj zanimiv in priljubljen za mnoge, tudi generacijsko različne obiskovalce.

Če vas dogodki iz preteklosti zanimajo, vas vljudno vabijo v Kadetnico, kjer vas pričakuje ekipa, ki deluje v duhu »ZA SPOMIN IN OPOMIN.« Če bo vprašanj preveč, časa pa premalo, lahko vajo z obiskom tudi ponovite.

Rače, 25. 5. 2021                                                                                  Dr. Irena Marković

Dostopnost