Select Page

KNJIŽNI KOTIČEK ZA STARŠE – POVABILO V ŠOLSKO KNJIŽNICO

Cenjeni starši!

Dobro vzgojiti otroka ni preprosto. Številnim staršem se to ne posreči, pa ne zato, ker bi bili nesposobni ali ker bi premalo ljubili svoje otroke – svojim otrokom želijo le najboljše. Otroci vas marsikdaj presenetijo, saj vas postavijo v položaj, ki je lahko pravi izziv. Starši si želimo popolne in uspešne otroke. Stremimo, da bi bili srečni, prilagojeni družbi, v kateri živijo, in da bi imeli dobro samopodobo. Želimo imeti otroke, ki so ljubeči in spoštljivi do drugih, ki so lepo vzgojeni in samostojni. Za takšno vzgojo pa potrebujemo znanje.

V kotičku naše šolske knjižnice je tudi veliko strokovne literature, ki vam bo v pomoč pri izvajanju tako zahtevnega poslanstva, kot je starševstvo. Vzemite jo v roke in lažje se boste soočili z vsemi izzivi. VABLJENI!

1. Severe, Sal dr.: LJUBEZEN NI DOVOLJ
Starši morajo razumeti, da je vedenje njihovih otrok pogosto odsev njihovega vedenja. Zato je ta knjiga nekaj posebnega. Ne osredotoča se na to, kar otroci delajo narobe, pač pa uči starše, kako naj oni ravnajo drugače.

2. MACKONOCHIE, Alison: IZBRUHI TOGOTE
Morda boste naravnost pretreseni ob spoznanju, da se je vaš očarljivi in ubogljivi dojenček čez noč prelevil v besnečega, sitnega otroka. To povsem običajno obdobje odraščanja je morda včasih težko prestajati. Knjiga vam bo z zgoščenimi, praktičnimi in stvarnimi nasveti pomagala razumeti razloge za otrokovo neprimerno vedenje in njegove izbruhe, ugotoviti, kako se boste izognili prožilcem trme in preprečili izpade, obvladati otrokovo vedenje s pozitivnimi vzgojnimi sredstvi in ne s kaznovanjem, ter omejiti neprimerno vedenje z uporabo preizkušenih in zanesljivih tehnik.

3 McINTIRE, Roger: NAJSTNIKI IN STARŠI
Čas najstništva se začne pri približno desetih letih starosti. Zaradi hitrega razvoja tehnike je najstnik vse bolj izpostavljen občilom, kot so glasba, računalniki, televizijske in radijske oddaje ter filmi, ki mu prikazujejo odraslo življenje. Hkrati pa tudi pravilne in nepravilne informacije o njem dobiva tudi od vrstnikov.
Kako se počuti najstnik v pogovoru s starši? Ali vidi v njih tekmeca, nasprotnika ali pa prijatelja? Knjiga vam bo ponudila praktične nasvete za izboljšanje vsakodnevnih odnosov z vašimi najstniki ter lajšala odločitve glede dodeljevanja odgovornosti. Posamezni koraki se dotikajo poučevanja, vodenja, določanja meja in navsezadnje oblikovanja prijetnega okolja, v katerem se boste vsi člani družine dobro počutili.

4. ŽORŽ, Bogdan: RAZVAJENOST – RAK SODOBNE VZGOJE
Kadar v vsakdanjem pogovoru govorimo o razvajanju, imamo pogosto v mislih materialno razvajanje, razvajanje z materialnimi dobrinami. To razvajenost zlahka prepoznamo. Razvajenec je do materialnih dobrin zelo zahteven, nikdar nima dovolj, z ničemer ni zadovoljen, do materialnih dobrin nima nikakršnega odnosa. Pravzaprav kar naprej nekaj hoče in to vedno več.
Prav tako pa rečemo, da je razvajen tisti, ki težko prenese vsak običajen napor, vsako neznatno bolečino, preizkušnjo, ki se težko prilagodi spremembam v navadah, svoji socialni vlogi in podobno. Avtor pravi: » Razvajanje ni v tem, ker bi imeli otroka preveč radi, marveč v tem, ker ga s tem prikrajšamo za pomembne izkušnje, brez katerih bo v življenju težko shajal.« Sodobno starševstvo je polno dvomov in zahteva veliko truda, zato vam bo priporočena knjiga v veliko pomoč!

 

KNJIGE, KI SO STARŠEM V POMOČ

KAKO NAJHITREJE UNIČITI SVOJEGA OTROKA: odštekan priročnik za pametne starše

Naj se še tako trudite, nobenega zagotovila ni, da ne boste naredili kake napake niti da vas bodo kadarkoli razglasili za idealnega starša.
Vse, kar boste prebrali v tem priročniku, je čista resnica. Če boste ob tem imeli nekateri pomisleke, pa kaj potem! Testirajte se z mnogimi opisanimi primeri, preizkusite se v kvizu, nasmejte se in hkrati zamislite. Otroci so naša PRIHODNOST!

Thomas W. Phelan: ŠTEJEM DO TRI (Učinkovita vzgoja otrok od 2. do 12. leta)

Štejem do tri je preprost, natančen in učinkovit program za oblikovanje vedenja otrok do 12. leta starosti. Veliko staršev in vzgojiteljev je potrdilo, da je to »čudežno zdravilo «. Uporaba omenjene metode nam omogoča, da v sorazmerno kratkem času dosežemo pozitivne spremembe, tako v življenju staršev, kot v življenju otrok, za katere so starši odgovorni. Vsi vemo, da imate starši svoje otroke radi; a iz več razlogov je zelo pomembno, da vam je vaš otrok tudi všeč in da se imate z njim lepo VSAK DAN!

Sally Featherstone in Ros Bayley: NABRITI FANTJE

Starši, vzgojitelji in učitelji se zavedamo, da med fanti obstajajo razlike. Vemo, da imajo različne potrebe in da so matere in vzgojiteljice fantov velikokrat zmedene in jezne, pa tudi presenečene. Namen te knjige je ponuditi razumevanje te različnosti.

Avtorja nabritost fantov raziskujeta z različnimi zgodbami, ki govorijo o osmih resničnih fantih. Na koncu vsake zgodbe predstavita posebnosti vsakega fanta in razložita, zakaj se obnaša tako, kot se, zakaj razmišlja tako. Kot razmišlja. Vsako poglavje ponuja nasvete, kako pomagati fantom, če želimo upoštevati njihovo telesno zgradbo in razvojno stopnjo, obenem pa njihov družbeni spol, gene in vse posebnosti, ne le dejstva, da so fantje.

METKA PRISTOVNIK, knjižničarka

 

Dostopnost