Select Page

Ob 150-letnici organiziranega javnega šolstva v Račah so učenci 7. a in 7. b razreda 6. aprila 2023 organizirali okroglo mizo z bivšimi učenci, danes zaposlenimi na šoli. Spomine na šolske dni so delili današnji ravnatelj Rolando Lašič, učitelji Janja Pučko, Kristina Milec, Jelka Trantura, Brigita Voga, Katja Stupan, Anita Strmšek, Marjana Falež, Martina Brodej, informatorka in spremljevalka učenki​ Martina Glušič, ​računovodja Benjamin Peršuh, Zlatka Mergeduš in Brigita Gumzar, ki skrbita, da so šolski prostori čisti in urejeni.

Ravnatelj, ki je to šolo obiskoval v letih 1973–1977, nato pa je šolanje nadaljeval v Ljutomeru, nam je povedal, da je bila učiteljica Teodora Petrovič zelo stroga, a pravična. Zaupal nam je, da je zaradi svoje nagajivosti tudi ostal po pouku in zato prihajal pozno domov. Danes učiteljica športne vzgoje Jelka Trantura, ki je šolo obiskovala od 1970 do 1978, je spomnila, kako so takrat sami uredili igrišče in pridelovali hrano za šolsko kuhinjo. Učiteljica Marjana Falež, ki je šolo obiskovala prav tako v sedemdesetih letih se najbolj spominja zbiranja odpadnega železa, ki so ga nabirali od hiše do hiše z namenom, da bi zaslužili dovolj denarja za valeto. Le leto kasneje je šolo obiskovala Janja Pučko, ki je opisala navihane sošolce, ki so sošolkam pripravili na dan valete čokolado, vanjo pa nasuli posebno sestavino – mravlje. Učiteljica Brigita Voga je opisala pustovanje v času njenega šolanja, ko je bila našemljena v nevesto in so si pustne maske izdelovali doma.

Učiteljica Kristina Milec je obiskovala osnovno šolo med leti 1972 in 1980. Prvi dve leti je obiskovala osnovno šolo v Podovi. Zaupala nam je, da se spomni proslav ob dnevu republike in dnevu mladosti, zaprisege pionirjev ter nastopa v Ljudskem vrtu. Učiteljica ima zelo lepe spomine na šolske čase in te spomine lahko danes prenaša dalje na učence OŠ Rače.

Benjamin Peršuh je obiskoval našo šolo v letih od 1980 do 1988. Predstavil je šolski dan, ki se je začel s prihodom v malo avlo, kjer je hišnik kontroliral, če so obuti ali imajo copate. Sam pouk pa je potekal približno tako kot sedaj, le da so bili učitelji veliko bolj strogi. Učiteljica Katja Stupan je opisala neprijeten dogodek: »Ko sem bila v sedmem razredu sem sošolcu rekla, da je zaljubljen v sošolko.« Ta sošolec ji je v obraz vrgel trdo peresnico in s tem zlomil sprednji zob. Učiteljica Anita Strmšek je bila prav tako učenka naše šole. Osnovno šolo je obiskovala od leta 1987 do 1995. Najbolj so ji v spominu ostali posamezni dogodki, takole nam je povedala:

»Recimo sreča, ko smo v 1. razredu dobili štampiljko čebelice, če smo lepo prebrali besedilo v berilu … ali pa žalost, ko sem dobila v 2. razredu prvo enko, ker sem pozabila doma prejšnji dan skrbno izdelane palčke … ali pa slabost, ko sem v 4. razredu na plavalnem tečaju prvič skočila s skakalnice – naravnost na trebuh … ali pa razočaranje, ko je bila zaradi vojne odpovedana šola v naravi … ali pa strah, ko smo v eni od učilnic klicali duhove in je ravno v najbolj napetem trenutku prepih močno zaloputnil vrata … ali pa ponos, ko sem na atletskem tekmovanju osvojila srebrno medaljo … sproščenost in razigranost na športnih dnevih … uživanje na popoldanskih vajah dramske skupine …« Naša knjižničarka Martina Brodej je OŠ Rače obiskovala med leti 1990 in 1998. Podrobno je opisala nepozaben izlet v Gardeland v Italiji.

Gospa Martina Glušič je hodila v našo šolo med leti 1994 do 2002. Obudila je spomine šole v naravi v 7. razredu, kjer so izrazili nagajivo kreativnost v druženju s sošolci.

Gospa Zlatka Mergeduš je začela našo šolo obiskovati 1971.  Najbolj pa ji je ostalo v spominu, da je ob deljenju malice na hodniku morala paziti, da je ni zmanjkalo.

Gospa Brigita Gumzar je obiskovala med leti 1971 in 1979. Pripovedovala nam je, kako so pri gospodinjstvu lahko pomagali pomivati posodo v kuhinji, za nagrado so dobili dobro kosilo.

Tako smo obujali spomine na pretekle šolske dni, ki v življenju sestavljajo mavrični mozaik neprestanega iskanja popolnosti. Z osebnimi zgodbami so se današnji učitelji razkrivali učencem in jim dali vedeti, da so tudi oni bili nekoč otroci, s strahovi in navihanostjo. Prireditev so povezovali učenci dejavnosti Raziskujem zgodovino v sodelovanju z učiteljicami Ireno Marković, Sabino Ozmec in Marijo Zavernik ter jo še glasbeno obogatili pod vodstvom učiteljice Petre Efremov. Ob koncu pa so obiskovalce navdušili mladi igralci Gledališke skupine OŠ Rače pod mentorstvom Petre Pipenbaher. Predstava govori o iskanju osebne popolnosti, ki naj bi osrečila vsakega izmed nas. Žal v meglenem iskanja lastne sreče izgubimo pogled, da vsak izmed nas, nosi v sebi iskriv nasmeh, tople dlani in paleto čustev, ki nas povezujejo. Ko se  znamo povezati in sprejemati barvito raznolikost naših čustev, tlakujemo pot ljubezni drug do drugega, ki vodi v popolnost.

Irena Marković

FOTOGRAFIJE DOGODKA

Dostopnost